Jelentősen bővült a román kiskereskedelem

2017. október 4.

Romániában 9,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

Jelentős mennyiségű pénzt költöttek a romániai boltokban

A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,4 százalék volt. A nem-élelmiszerek eladása 12 százalékkal emelkedett, az üzemanyag értékesítése 11,9 százalékkal nőtt, míg az élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 4,8 százalékkal többet adtak el.

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 15,9 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit. A nem-élelmiszerek értékesítésének volumene 18,5 százalékkal nőtt, üzemanyagból 18,4 százalékkal többet adtak el, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 10,9 százalékkal bővült.

Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót. A román kormány az idén 5,6 százalékos gazdasági növekedésre számít, aminek fő hajtóereje a belföldi fogyasztás.

MTI