Romániában marad a garantált minimálbér. A gyes legtöbb 10.000 lej lehet

2017. május 9.

Nem mondhatunk le a garantált minimáljövedelemről, az EU-ban mindenhol létezik ez, de szándékunkban áll olyan intézkedéseket hozni, amelyek álláshoz juttatnák a munkaképes személyeket, hogy ne a román államnak kelljen gondoskodnia róluk, nyilatkozta kedden Lia Olguţa Vasilescu, munkaügyi miniszter.

„Ez nem történhet meg, hogy teljesen lemondjunk a garantált minimáljövedelemről. Elsősorban azért nem, mert az Európai Unión belül ez mindenhol biztosított, de valóban azt szeretnénk, hogy a munkaképes személyek juthassanak álláshoz és ne az állam gondoskodjon róluk. Ezen személyek számára biztosítani fogjuk azokat a feltételeket, amelyek által munkához juthatnak, hogy ne a román államnak kelljen gondoskodnia róluk” - mutatott rá a munkaügyi miniszter, miután Călin Popescu Tăriceanu április végén azt nyilatkozta, hogy Romániának „teljesen” le kell mondania a garantált minimáljövedelemről, amely tulajdonképpen „felkérés a tétlenségre”.

A tárcavezető azt is bejelentette, hogy a munkaügyi minisztérium arra készül, hogy megszabja a gyermeknevelési támogatás összegének felső határát.

A parlamentben nyilatkozó Lia Olguţa Vasilescu azt mondta, a pontos összeg egyelőre mérlegelés tárgya, de várhatóan 5.000 és 10.000 lej között lesz. „Nagyon kevés embert fog negatívan érinteni, de minden bizonnyal felszámolunk egy nagyüzemet. (...) Egyelőre mérlegeljük a kérdést, valószínűleg valahol 8.000 lej körül lesz, ami egy nagyon korrekt összeg” - mondta a munkaügyi miniszter.

Vasilescu azt is elmondta: körülbelül 600 személy van jelenleg, aki 40.000 lej fölötti összeget kap gyermeknevelési támogatásként. Hozzátette, a jelek arra utalnak, hogy bizonyos anyák vagy apák „szerintünk fiktív pénzösszegeket vesznek fel azért, mert valami blogokra írnak”.

A tárcavezető által ismertetett adatok szerint márciusban 108.438 személy kapott 1.233 lej vagy annál kevesebb gyereknevelési támogatást, 39.700-an 1.234 és 3.400 lej közötti, 5.478-an 3.401 és 5.000 lej közötti, 3.504-en 5.000 és 10.000 lej közötti, 623-an pedig 10.000 lej fölötti összegben részesültek.

„Nem normális, hogy 16%-os adót fizetsz a román államnak, majd 85%-ot kapsz tőle, felső határ nélkül, mert íme, hova jutunk így. Havi 35.000 eurót kapni két éven keresztül a román államtól csak azért, mert nevelsz egy gyermeket - ez túl sok, ilyen a világon sehol máshol nincs” - szögezte le Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter hozzátette, nem támogatja a gyermeknevelési szabadság időtartamának csökkentését, de a növelését sem.

Agerpres