Több mint hétmillió eurót költött húsvétkor turisztikai szolgáltatásokra a romániai lakosság

2017. április 18.

Több mint hétmillió eurót költött turisztikai szolgáltatásokra az a 110.000 romániai lakos, akik a hazai vendéglátó-ipari egységekben töltötték a húsvétot - derül ki a Romániai Turisztikai Cégek Szövetsége által hétfőn közölt adatokból.

A romániai szállodák és panziók által húsvétra rendelkezésre bocsátott összesen 136.000 szálláshelynek a 79%-át, azaz 108.000-et foglaltak le. Az árak 3-5%-kal emelkedtek a két évvel ezelőttiekhez viszonyítva. A Romániai Turisztikai Cégek Szövetségének adatai szerint a romániai lakosság hozzávetőlegesen 33 millió lejt (több mint hétmillió eurót) költött el a hazai vendéglátó-ipari egységekben.

Közülük a legtöbben vidéki panziókban töltötték a húsvéti szabadnapokat, az ezekben meghirdetett 75.000 szálláshelyből 65.000 kelt el. A második helyen a hegyvidéki üdülőtelepek állnak, amelyek közül a Prahova-völgyiek a legnépszerűbbek: az ezekben rendelkezésre bocsátott 30.000 szálláshelyből 22.000-et foglaltak le húsvétra. A hegyvidéki üdülőtelepeken átlagban 340 lejbe került egy fő részére egy hároméjszakás csomag.

A gyógyfürdők környékén rendelkezésre bocsátott szálláshelyek közül 20.000-et foglaltak el, a tengerparti szállodákban azonban mindössze 900 turistát jegyeztek a húsvéti napokban, ami hozzávetőlegesen 30 százalékos foglaltságot jelent. Három éjszaka reggelivel itt átlagban 500 lejbe került személyenként.

Az előző évekhez képest idén kevesebben töltötték a húsvétot az országhatáron kívül. Az ügynökségek által meghirdetett 7.500 külföldi szálláshely közül 4.800 kelt el. A külföldi turisztikai célpontok közül a bolgár tengerpart üdülőtelepei, Görögország, a Kanári-szigetcsoporthoz tartozó Tenerife, Baszkföld, Szicília, Toszkána és Portugália voltak a legnépszerűbbek — derül még ki a Romániai Turisztikai Cégek Szövetsége által rendelkezésre bocsátott adatokból.

Agerpres